Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerden biri olan Antep Fıstığı’nın
kökeni, Batı-Orta Asya ve Suriye’den Afganistan’a kadar olan
bölgelerdir. Ancak, gerek besin değerinin yüksek olması, gerekse
lezzeti; bu ürünün tarih boyunca, dünyanın birçok ülkesine
yayılmasına ve farklı bölgelerde yetiştirilmesine neden olmuştur.
Adının geçtiği ilk çağlardan itibaren kral
sofralarında dahi kendine yer edinmiş olması, Antep Fıstığı’nın (P.
Vera L.) çok eskilerden beri kültür çeşitlerinin bulunduğunu ve
meyve değerinin bilindiğini göstermektedir. Konu ile ilgili en eski
kaynaklar, Antep Fıstığı’nın ilk olarak Etiler tarafından Güney
Anadolu’da kültüre alındığını belirtmektedirler. 1. yüzyılın
başlarında ise en önemli doğal yetişme alanlarından biri olan
Suriye’den İtalya’ya götürülmüş, ardından eşsiz lezzetinin
referansıyla diğer Akdeniz ülkelerine de yayılarak yetiştirilmiştir.
|
Kırmızı (Ben) Fıstık
Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından elde
edilir, cumbalarından ayrılmış olan taze fıstık çerez olarak
tüketilir ya da işlenerek kavrulmuş antep fıstığı yapılır. |
|
Kavrulmuş Antep Fıstığı
Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından
sonra cumbalarından ayrılarak belirli oranda tuzla kavrulmasıyla
üretilir. Çerez olarak tüketilmektedir.
|
|
Boz
İç
Boz iç, en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir. Antep
fıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde
toplanır. Boz iç antepfıstığı, bilinen fıstık içi rengine göre
farklıdır ve daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik
lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı genellikle baklava yapımında
kullanılır. |
|
Meverdi İç
Antep fıstığının tam olgunlaşmaya yakın
evresinde hasat edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Kırmızı
iç Antep fıstığı ile boz iç Antep fıstığı arasında kırmızı
renkte olan Antep fıstığı türüdür. Meverdi iç Antep fıstığı
genellikle pasta ve helva yapımında kullanılmaktadır. |
|
Kırmızı İç
Antep fıstığının tam olgunlaşıp hasat
edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Rengi tam kırmızıdır.
Tane olarak daha iri bir yapıdadır. Kırmızı iç Antep fıstığı
çerez olarak tüketiminin yanında, helva, çikolata ve lokum
sanayisinde de tercih edilen bir Antep fıstığı türüdür. |
|
|
|
|